Tradicionalni slovenski zajtrk

Vseslovenski projekt

V pripravi.

  1. novembra 2022 smo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk.

Osrednja tema, ki smo jo tokrat posebej izpostavili, je mleko in mlečni izdelki.

K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«

Zajtrk je vključeval živila, ki sestavljajo tradicionalni slovenski zajtrk.

To so: kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Ta dan smo obeležili z bogato razstavo v jedilnici šole in  s kratkim kulturnim programom. Učenci razredne stopnje so izvedli glasbeno točko (kitara in oboa). Učenki devetošolki Ajda Kuzman in Katja  Romih sta prebrali nekaj rekov o medu in čebelah. Otroški pevski zbor je zapel pesmico 3 čebelice.

Obiskala nas bo gostja gospa Darja Četina lastnica kmetije FLIS. Kmetija je znana po pridelavi mlečnih izdelkov, ki so polnega in bogatega okusa ter  po sodobni molži krav z roboti.

Prinesla nam je nekaj njihovih domačih mlečnih izdelkov, ki smo jih tudi razstavili v jedilnici.

image001 image002 image003 image004
image005  image006 image007

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 19. 11. 2021, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Naša šola se bo letos pridružila vseslovenski akciji priprave tradicionalnega slovenskega kosila, ki bo na jedilniku

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Zajtrk s sadjem – super dan!«.

Zajtrk bo vključeval živila, ki sestavljajo tradicionalni slovenski zajtrk.

To so: kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Ker je leto 2021 razglašeno kot mednarodno leto sadja in zelenjave, se bomo  pri letošnjem obeleževanju dneva slovenske hrane in izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka več pogovarjali tudi o vlogi ter pomenu domačega sadja in zelenjave.

Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos v razredih.

Po šolskem radiu bomo pripravili kratek kulturni program. V avli šole bomo pripravil razstavo izdelkov učencev.

 

Glede na jesenski čas bo na šoli prilagojena tedenska ponudba kosil,

ki bodo v skladu z  možnostmi v čim večjem obsegu vključevala lokalne jedi iz svežega ali kislega zelja in repe.

 

Naša šola bo sodelovala v natečaju MEDENI ZAJTRK 2021 pri petju  pesmi ansambla Lojzeta Slaka Čebelar.

Povezava do galerije.

 

 z5 z2 z9 z3
z1  z4 z8
z6  z7

Učenci so se skupaj z učitelji zbrali v jedilnici, kjer so si najprej ogledali kratek kulturni program.

 

Program smo pričeli z  venčkom narodnih pesmi, ki jih je na harmoniko zaigral Maks Černjak Boštjančič iz 4. b razreda, nato je sledila recitacija pesmi Franca Eržena: Čebelica v izvedbi Zite Lipovšek in Patricije Drobne Krajnc iz 7. B.

Na koncu je zapel še otroški pevski zborček pesem » JABOLKO NA DAN«.

Z uvodno besedo nas je pozdravila tudi gospa ravnateljica, ki nam je predstavila dva gosta in sicer dr. med Anito Jagrič  Friškovec in predstavnika  občine Celje.

Oba sta namenila učencem nekaj besed o tem dnevu in nam zaželela zdrav način življenja.

b3  b2  b1

Učenci so se skupaj z učitelji zbrali v jedilnici, kjer so si najprej ogledali kratek kulturni program. Najprej so nas drugošolci pod vodstvom Bojane Šergan razveselili s tradicionalnim ljudskim plesom v narodnih nošah, nato pa je učenka Doroteja Pešić iz 9. b razreda recitirala svojo avtorsko pesem o tradicionalnem zajtrku.

Z uvodno besedo nas je pozdravila tudi gospa ravnateljica Marijana Kolenko in vsem zaželela dober tek.
Ob koncu smo program zaključili z zvoki harmonike Davida Pesana in Aljaža Kuzmana iz 9. b, ki sta nam zaigrala Slakovo melodijo Čebelar. Dan smo svečano obeležili tudi z mini razstavo v jedilnici.

 c2 c1

V jedilnici smo na ta dan pripravili  razstavo s kratkim kulturnim programom, v avli šole pa razstavo na to temo.

c3 c5 c4

V jedilnici smo na ta dan pripravili  kratek kulturni program z nagovorom ravnateljice. Obiskala nas je  poslanka Janja Sluga.

 č1
Skip to content