Teden otroka

4.–10. oktober 2021

Kulturni dan: 8 krogov odličnosti

Dan smo začeli s pogovorom o 8-ih krogih odličnosti na splošno. Nato pa smo se še malce bolj poglobili v krog odličnosti z naslovom ” to je to”. Sporočilo tega kroga mi je bilo precej zanimivo, ker nas opozarja na to, da živimo v trenutku in da na neuspehe in napake v preteklosti ne gledamo kot na nekaj slabega, ampak na priložnost, da se iz tega nekaj naučimo in drugič naredimo bolje. Sama se v zadnjem času kar dosti ukvarjam s podobnimi mislimi in zato me je tematika res pritegnila. Po pogovoru smo se razdelili v skupine po štiri in znotraj vsake skupine naredili plakat, na katerem smo se vprašali o pomenu življenja v trenutku in napisali vsak svoje cilje za prihodnost in spoznanja iz preteklosti. Tudi to mi je bilo zelo zabavno, ker so se znotraj skupine ob razmišljanju na te teme razvili zelo zanimivi pogovori.

Ko smo končali z delom v učilnicah, pa smo se podali na pot do Mestnega kina Metropol. Pot do tja je bila deževna in iz tega vidika dokaj neprijetna, ampak sem raje to doživela kot novo izkušnjo in na situacijo gledala z bolj sončnega vidika. V kinu smo si ogledali film o Greti Thumberg, aktivistki za okolje, ki je svet opozarjala na pomen podnebnih sprememb. Film je bil kar navdihujoč, saj je Greta, čeprav je ”običajni smrtnik”, dosegla veliko in prišla zelo daleč. Vseeno pa mi ni dalo miru, da ne glede na vse govore, ki jih je pripravila, ni noben pomembnež, ki bi zares lahko naredil spremembo, naredil nič drugega kot rekel, da poskušajo stvari reševati po svojih najboljših močeh. Moj pogled na situacijo je tak, da ljudje, ki dejansko želijo dobro ljudem, in se jim ne gre le za denar in oblast, tako ali tako ne pridejo dovolj daleč v »na žalost« še vedno pokvarjenem svetu. Film se me je res dotaknil, da sem začela globlje razmišljati o tej tematiki in prišla sicer do realnih, ampak ne do najbolj pozitivnih zaključkov.

Navsezadnje sem se na ta kulturni dan imela lepo in se že veselim novih v prihodnosti.

 

Živa Kelgar, 9. b

Naravoslovni dan 9. razredov

Devetošolci so ustvarjali na naravoslovnem dnevu, ki smo ga posvetili soli in njenem pomenu na različnih področjih. Največji vir soli lahko predstavlja kruh in krušno pecivo, zato so se naučili pripravili slano pecivo. Spoznavali so lastnosti in pomen soli v prehrani ter posledice uživanja prevelikih količin soli za organizem. V drugi delavnici so izvedli kemijske reakcije nastankov soli, zapisali in razložili opažanja ter v tretji delavnici spoznali likovno tehniko ustvarjanja z uporabo soli.

 

Usklajevalec Bojan Poznič