Svetovni dan spanja

petek, 18. marec 2022

V petek, 18. 3. 2022, obeležujemo svetovni dan spanja, pod sloganom »DOBER SPANEC, BISTER UM, VSE DOBRO«.  Gre za mednarodno priznan dogodek, ki poteka pod okriljem Svetovne zveze za spanje (Worl Sleep Society – WSS), namenjen pa je predvsem temu, da se širšo javnost obvešča o pomembnosti spanja, njegovega vpliva na zdravje in preprečevanju in obvladanju motenj spanja. Dobro spanje je ključnega pomena pri tem, da ohranjamo kakovostno življenje, saj ima številne koristi za naše zdravje (izboljšuje našo odpornost in imunske odzive, krepi možganske funkcije in našo telesno ter energijsko bilanco, ima pozitiven vpliv na naše duševno zdravje in čustveno razpoloženje, ipd.).

 

V sklopu zadnjih raziskav, ki jih je izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (Z zdravjem povezan življenjski slog), se ugotavlja, da Slovenci spimo premalo. Zgolj nekaj več kot petina otrok in mladostnikov spi dovolj (9 ur ali več na noč). Pomanjkanje spanja se tako odraža tudi pri šolskem delu: zalogi energije, zbranosti, motivaciji, in še in še.

 

Ker se na osnovi šoli Lava zavedamo pomena spanja in njegovih dobrodejnih učinkov, smo prvi triadi učencev, v sklopu svetovalne službe, predstavili 10 priporočil za zdravo spanje otrok (posredovano s strani NIJZ),  na šoli tudi  izobesili plakate na to tematiko. Učence smo pozvali, da o priporočilih za zdravo spanje in njegovem pomenu, spregovorijo tudi doma, s svojimi starši. Spanje je namreč najučinkovitejši način uravnavanja zdravja (telesnega in duševnega), skozi vsa življenjska obdobja. Je vir dobrega počutja in temelj zdravega načina življenja.

 

Vir: Svetovni dan spanja 2022 – Dober spanec, bister um, vse dobro | www.nijz.si

 

Svetovalni delavki: Lorena Jenšterle in Sara Pungaršek