Šolska shema

Šolska shema je nadomestila nekdanji: Shemo šolskega sadja in zelenjave ter Shemo šolskega mleka.

  1. Šolska shema  (v nadaljevanju: ŠSH) je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov.
  1. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza, itd).
  1. ŠSH je eden od ukrepov, ki bi lahko dolgoročno pripomogel k izboljšanju trenutnega stanja.
  1. V ta namen je Evropska unija Državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov učencem, pri čemer je dala velik poudarek pomembnosti vključevanja spremljajočih izobraževalnih in promocijskih aktivnosti.
  1. Naša šola se je odločila razdeljevati le sadje in zelenjavo, tako kot do sedaj.
  1. Ena od zahtev razpisa je tudi, da se sadje/zelenjava deli v času izven šolske prehrane oz. nikakor ne kot del šolske malice ali kosila – pač pa ločeno oz. DODATNO.

 

Delili bomo le tisto sadje in zelenjavo, ki je dovoljeno po razpisu (lokalna proizvodnja, ekološka pridelava).

 

Šola lahko izbira le med naslednjimi vrstami sadja in zelenjave:

Zelenjava:
•    PARADIŽNIK
•    ZELJE
•    KOLERABICA
•    CVETAČA
•    KORENJE
•    RDEČA REDKVICA
•    ZELENA (STEBELNA)
•    REPA
•    REDKEV
•    KUMARE
•    KOMARČEK
•    ŠPARGLJI
•    PAPRIKA
Sadje:
•  LEŠNIKI
•    OREHI
•    FIGE
•    MANDARINE
•    GROZDJE
•    MELONE
•    LUBENICE
•    JABOLKA
•    HRUŠKE
•    MARELICE
•    ČEŠNJE IN VIŠNJE
•    BRESKVE IN NEKTARINE
•    SLIVE
  1. Sveže sadje in/ali zelenjavo bomo razdeljevali en dan v tednu (sreda).
  2. Z razdeljevanjem bomo začeli v oktobru, zato bomo pripravili kotiček v jedilnici.
  3. Sveže sadje/zelenjava bo učencem na razpolago v jedilnici dopoldne od 10.00 -13.30 ure  med odmori.
  4. Učenci si ga/jo bodo poljubno vzeli.
  5. Učenci se bodo držali pravil razdeljevanja sadja in zelenjave.
  6. Ker je kotiček v jedilnici namenjen tudi PROMOCIJI uživanja svežega sadja/zelenjave  bodo  učenci skozi šolsko leto ustvarjali na to temo in bodo svoje izdelke (likovne, literarne, tehnične) razstavili  v tem kotičku.

 

Koordinatorica projekta
OŠP KSENIJA KOŠTOMAJ