Rastoča knjiga

Osebna izkaznica

b
Tip projekta Vseslovenski projekt
Nosilec projekta Državni svet
Koordinator/mentor Marijana Kolenko, Metka Lesjak
Idejni vodja projekta Dr. Janez Gabrijelčič
Datum pričetka izvajanja 2015/2016 – danes
 

CILJI

 

V projektu Rastoča knjiga smo prepoznali neprecenljivo vrednost za nadgradnjo našega večletnega prizadevanja – poglobljeno in sistematično izgradnjo temeljnih vrednot, odnosa do ljudi, domovine, jezika, znanja, odličnosti delovanja vsakega posameznika 

Iskreno si želimo naše učence pripraviti za prihodnost, ki jo bodo sooblikovali, spreminjali, gradili in odgovorno razvijali z zavedanjem bogate zgodovinske preteklosti. Koncept Rastoče knjige se je ujel s filozofijo šole in se ji z velikim ponosom pridružujemo.

Dr. Janez Gabrijelčič je na naši šoli Rastočo knjigo predstavil s toliko vere v dobro, da smo se brez razmišljanja priključili eminentni družbi tistih, ki v slovenskem prostoru gradijo Rastočo knjigo. Tudi mi verjamemo izjemni misli našega slovitega akademika in pisatelja iz Trsta, Borisa Pahorja, ki pravi: »Edino ljubezen bo rešila človeštvo.«

 

NAMEN PROJEKTA

 

»Rastoča knjiga« je spomenik knjigi. Projekt je bil osnovan na prehodu tisočletja 2000, kot projekt Slovenije – posebnost slovenskega prostora. Projekt ni usmerjen samo v preteklost in sedanjost, ampak tudi v prihodnost. Želimo rasti in se razvijati. Naš sloviti akademik in pisatelj iz Trsta, Boris Pahor, je za »Rastočo knjigo« zapisal: »Edino ljubezen bo rešila človeštvo.« Tako na simboličen način dobivamo posebno »Rastočo knjigo«, ki nenehno poudarja in sporoča, da hočemo biti narod znanja, kulture in odličnosti – narod rasti.

 

SODELUJOČI PARTNERJI

 

Ustanovitelji so pri snovanju projekta razmišljali, da bi le-ta postal vseslovenski. Zato so vse Slovence, tudi tiste, ki živijo izven meja, povabili k integrativnemu razmisleku o pomenu nacionalnega samozavedanja.

Projekt je velik v plemenitem smislu, saj Slovence združuje. Pri projektu od samega začetka sodelujejo:

  • Državni svet Republike Slovenije
  • Slovenska akademija znanosti in umetnosti
  • Mestna občina Ljubljana
  • Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
  • Narodna in univerzitetna knjižnica
  • Društvo Rastoča knjiga
 

Tone Pavček je ustvaril pesem »Rastoča knjiga«, iz katere predstavljamo prvo in zadnjo kitico:

»Rastoča knjiga« je več kot knjiga.
Je skrinja narodne zaveze.
Je duh, ki se nad časom dviga.
Je zvezda stalnica, ljubezen.

Je knjiga. In med nami biva.
Kot listina, kot dar rodov,
kot dragotina neminljiva,
kot živ simbol, kot kruh in sol.

Skip to content