PROMETNA VARNOST

Odrasli se ne moremo zanašati na znanje in pozornost otrok v prometu, zato moramo za njihovo varnost skrbeti tudi mi in predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Dejstvo, ki se ga morate starši še posebej zavedati, je, da otroci posnemajo vaša dejanja v prometu in ste zato ključen vzor svojim otrokom pri ravnanju v prometu. Prve septembrske dni jih poučite o nevarnostih, prehodite z njimi varno pot v šolo in jih opozorite na nevarnosti na njej. Skupaj si oglejte Prometno varnostni načrt, ki je objavljen na šolski spletni strani in se o njem tudi pogovorite.

 

Priprave na samostojnost: trije koraki do večje varnosti otroka v prometu

 

Seznanjanje: tik pred šolo in v prvem razredu je zelo pomembno, da se osredotočimo na konkretno situacijo, na pot, ki jo otrok dejansko dnevno uporablja. Z njim moramo skupaj pogledati, kako poteka in katera so kritična mesta, ki zahtevajo dodatno pozornost. Zakon določa, da otroka v prvem šolskem letu na poti v šolo spremljamo in to lahko izkoristimo kot priložnost za pogovor in pojasnila o tem, kaj se dnevno dogaja.
Preverjanje: v drugem koraku preverjamo, ali je otrok že sposoben samostojne udeležbe v prometu. Ko hodimo ob njem, naj nam on razlaga, kaj vidi in o čem razmišlja. Kaj na primer res vidi, ko pogleda levo in desno, ter na podlagi česa se odloča, ali res lahko prečka cesto. Sledimo otrokovemu miselnemu toku. Na tej stopnji moramo z otrokom tudi oceniti, kdaj je ravnal dobro in kdaj slabo.
Opazovanje: v tretjem koraku otroku že prepuščamo samostojnost in ga samo opazujemo. Če uspešno opravi delo, lahko ocenimo, da je dovolj zrel in bo lahko pot opravil samostojno. Še vedno pa bo morda potreboval pozornost odraslega, če se situacija spremeni, na primer ob delu na cesti, ob prehodu v zimo, ko bo svetloba slabša, ko se pojavijo na cesti kupi snega in podobno. Enako velja pozneje pri kolesarskem izpitu, ko je otrok morda sposoben za samostojno sodelovanje v prometu v svojem šolskem okolišu, ampak izkaznica mu daje pravico, da gre kamorkoli. Tudi tedaj strokovnjaki priporočajo staršem, da prehod naredijo postopoma.

(VIR : WWW.amzs.si)

 

Najpomembnejša pravila, ki jih morajo otroci poznati za varno pot v šolo in domov:

 

 • Cesto lahko prečkajo samo na prehodu za pešce in pri zeleni luči na semaforju za pešce v primeru semaforiziranih prehodov.
 • Na svoji poti naj uporabljajo označene ali semaforizirane prehode za pešce, nadhode oziroma podhode.
 • Pred prečkanjem ceste se morajo prepričati, ali imajo prosto pot (pogled na levo, desno in še enkrat levo).
 • Pravilno morajo hoditi po pločniku ali ob robu ceste, kjer ni pločnika.
 • Ne smejo nenadoma stopiti na cesto.
 • Ne smejo se igrati na pločniku.
 • Pri hoji naj bodo opremljeni s kresničko.
 • Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo.
 • Kolo naj vozijo počasi in previdno, s kolesarskim izpitom in na pravilno opremljenem kolesu.
 • Uporabljati morajo kolesarsko čelado. To po novem velja za vse voznike in potnike na kolesu do dopolnjenega 18. leta starosti.
 • Med vožnjo z vozilom pa morajo biti pripeti z ustreznim zadrževalnim sistemom.

 

(VIR : WWW. policija.si)

1-zemljevid nov
Skip to content