Trajnostna mobilnost v vrtcih in osnovnih šolah

državni projekt

kokoška rozi - logo za OŠ-2

 

Spoštovani starši!

 

V šolskem letu 2020/21 se je naša šola vključila v projekt Trajnostna mobilnost v vrtcih in osnovnih šolah. Naročnik projekta je Ministrstvo za infrastrukturo.

 

Za vključitev v projekt trajnostne mobilnosti smo se odločili iz več razlogov: lokacija naše šole je idealna za »zelene« oblike prihajanja otrok v šolo, že leta se trudimo vaše otroke – naše učence – ozaveščati o pomenu zdravja, gibanja, samostojnosti…v šoli imamo odlične pogoje za trajnostni način prihajanja v šolo /nova kolesarnica, povezovalna kolesarska in pešpot…/.

 

Temeljni cilj projekta je spremeniti potovalne navade otrok in njihovih bližnjih po načelih trajnostne mobilnosti ter posledično zmanjšati motorni promet v okolici šole.

 

Učence želimo spodbuditi, da bi v šolo prihajali na trajnostni način, pri tem pa poskrbeli tudi za svoje lastno zdravje, varnost in okolje. Želimo si, da bi krajše poti učenci opravili peš, s kolesom, s skirojem, z rolko, z rolerji ali kotalkami, daljše pa z avtobusom oziroma s skupinskim prevozom, več oseb z enim avtomobilom.

 

Z namenom spodbujanja prihodov in odhodov otrok v šolo na trajnostni način bomo v tem šolskem letu izvedli več različnih aktivnosti. V okviru rednega pouka bomo učence ozaveščali in spodbujali v smeri trajnostne mobilnosti ter izvedli enotedensko aktivnost Gremo peš s kokoško Rozi (predvidoma v mesecu aprilu 2021).

 

Ob ponovni vrnitvi v šolo, se bomo v šolo trudili prihajati na trajnostni način, prav tako iz šole domov ter tudi v popoldanskem času. Ob vsakem trajnostnem načinu prihoda v šolo bo učenec nagrajen s kartico. Po končani enotedenski aktivnosti bodo učenci zbrane karte uporabili v različnih igrah, primernih starostni stopnji. Vsak dan bomo na razredni plakat zabeležili, koliko učencev je v šolo prišlo po načelih trajnostne mobilnosti. Skupne podatke bomo zbrali tudi na šolskem plakatu v avli šole.

 

Z željo, da bi otroci prišli varno in okolju prijazno v šolo, vas starše vljudno prosimo, da igro podprete in pomagate otroku aktivno sodelovati v njej. Aktivne oblike prihoda v šolo namreč bistveno pripomorejo k zdravju otrok, poleg tega se otrokom s tem poveča koncentracija in zmanjša stres, kar vsekakor prispeva k boljšemu psiho-fizičnemu zdravju ter pripomore k večji odgovornosti in samostojnosti posameznika.  

 

»Razvita država ni tista, kjer imajo revni

avtomobile. Je tista, kjer bogati uporabljajo javni promet.«

Enrique Penalosa, nekdanji župan Bogote

 

V e-zloženki si lahko preberete najpogostejše pomisleke in prednosti, ki jih prinaša trajnostna mobilnost.

Verjamemo, da vam je vključitev v projekt trajnostna mobilnost všeč in da se veselite, da bodo vaši otroci ozaveščeni v »zeleni prihodnosti«.

 

Koordinatorica                                                                        Ravnateljica

Sanja Otto                                                                              Marijana Kolenko

Skip to content