SIMBIOZA - medgeneracijsko povezovanje

Celoletni projekt

V pripravi.

Svetovni dan zdravja tudi v znamenju medgeneracijskega pohoda

 

Svetovni dan zdravja smo obeležili z medgeneracijskim pohodom. Medse smo povabili starejše krajane Mestne četrti Lava Celje. Zbrali smo se ob 16. uri pred Mercatorjem na Lavi, potem pa krenili proti Šmartinskemu jezeru. Pomladno sonce nas je toplo grelo, vetrič kuštral lase, a dobre volje ni manjkalo. Pot nam je krajšal klepet o našem vsakdanu, hkrati pa smo se dotaknili tudi teme o namenu našega pohoda ter o medsebojni pomoči med različnimi generacijami.

 

Novih moči smo si nabrali po kratkem oddihu pri kavarni blizu jezera. Tako smo se lahko z urnim korakom in polni lepih vtisov vrnili nazaj. Druženje generacij je pomembno za vse nas, zato upamo, da smo z našim zgledom prebudili željo po druženju tudi v ostalih krajanih. Krasen zgled je dal predsednik Mestne četrti Lava, gospod Marjan Teržan, ki se je pridružil pohodu in pokazal, da je to lahko odlična praksa za prihodnost in za več zdravja krajanov.

 

Ob koncu smo si bili vsi enotni – bilo je tako lepo, da pohod kmalu ponovimo.

Povezava do fotografij tukaj.

 

Koordinatorka Polona Hrovat

Ravnateljica Marijana Kolenko

 

20220407_180036 (1)

 

V mesecu maju smo organizirali že 12. medgeneracijsko likovno razstavo, ki se že tradicionalno odvija na naši šoli. Otvoritev smo imeli v torek, 17. 5. 2022 ob 18. uri v avli šole.

 

Pogled na razstavni prostor 10-1  B 1-1(2)

 

Tradicionalna likovna kolonija, ki jo v organizaciji Doma ob Savinji Celje izvedemo v njihovem zelenem parku, je zopet narisala nasmehe na lica otrok in starostnikov. Prijetno  medgeneracijsko druženje je minilo ob opazovanju cvetoče narave, risanju portretov in raziskovanju likovnih idej, zaključili pa smo ga z razstavo nastalih izdelkov.


Povezava do fotografi
j

20220614_123941

Letos smo v pomladnem delu SIMBIOZA GIBA 2020  gibali malo drugače – gibali smo skupaj tako, da smo bili narazen. A morda lahko ravno zato vidimo kako dragoceno je to, da se lahko mlajši in starejši družimo in se drug od drugega toliko naučimo. Naša OŠ Lava je sodelovala z umetniškimi in video utrinki. Izdelek učenke 2. razreda Žive Rabuza je zmagal v natečaju »Narava je naše največje igrišče«, video utrinek četrtošolca Relje in Tadeja pa je prinesel šoli 2. mesto. Vsem iskrene čestitke.

20210423_115246 20210422_105515 20210422_111406 20210422_110356
 tz1

V letošnjem šolskem letu v okviru projekra MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE ponovno sodelujemo v akciji SIMBIOZA GIBA in SIMBIOZA ŠOLA.

Gibanje, telesna dejavnost, rekreacija in šport so pomembne prvine kakovostnega življenjskega sloga vseh prebivalcev Slovenije. Gibanje v vseh življenjskih obdobjih pomembno oplaja celovit življenjski slog. Že davno odkrita skrivnost je, da prav vsebinska komponenta gibanja na celostni življenjski poti primerno nagrajuje starejše z avtonomno in radoživo starostjo ter z energijo primerno obvladovanju težav duha in telesa. Pozitivno razmišljanje in kakovosten življenjski slog zgledno vplivata tudi na mlajše generacije. Projekt nas bo povezal, da bomo pomembno prvino, telesno kulturo, udejanjili v celostnem kontekstu kakovostnega življenjskega sloga prebivalcev Slovenije.

Povezava: https://www.simbiozagiba.com/

 

1920 4 1920 3  1920 2 1920

 

KRATKO POROČILO O IZVAJANJU PROJEKTA SIMBIOZA GIBA 2019

 

V času od 14. do 18. oktobra 2019 smo sodelovali pri izvajanju projekta SIMBIOZA GIBA 2019. Tako smo v okviru športa povabili starše, stare starše, da so se nam pridružili v telovadnici naše šole. Učencem, njihovim staršem, dedkom in babicam smo omogočili pozitivno izkušnjo skozi različne gibalne naloge.

Tako smo v športnem duhu povezali generacije. Med seboj smo si pomagali in se družili na malce drugačen način. Za vse je bila to prijetna in pozitivna izkušnja. Trudili se bomo, da bo takšnih ur čim več.

V prilogi vam pošiljamo fotografije in video, ki povzamejo igre in druženje celega tedna. Bilo nam je lepo. Hvala vam za vso pomoč in podporo. Nasvidenje naslednje leto.

 

Polona Hrovat, OŠ Lava Celje

 

simbioza simbioza2

Aktivnosti:

Simbioza giba
Nagrajenci Simbioza giba 2020

 

Medgeneracijsko sodelovanje postaja že način življenja naše šole in nas vseh. Mnogo aktivnosti smo izvedli na novo in ponosni smo na medgeneracijska druženja z mlajšimi in starejšimi ljudmi. Sodelovali smo z mnogimi aktivnostmi.

Medsebojno sodelujemo, si pomagamo, povezujemo vse generacije, prenašamo znanja in izkušnje. Z različnimi delavnicami smo se aktivno vključevali v družbeno življenje, spodbujali smo pozitivne misli in ravnanje ter optimizem. Pripomogli smo k razvijanju socialnih veščin za strpno sobivanje in kulturni dialog. Učenci so pomagali spreminjati slabo stanje medčloveških odnosov v pozitivno smer.

Letos smo ponovno pridobili naslov SIMBIOZA ŠOLA. Tako smo izvedli 10 ur aktivnosti med generacijami pri urah športa in 10 ur računalniških delavnic za starejše občane, ki so se izvajale na naši šoli. Tako smo pridobili naslov in zastavo.

Sodelovali smo na že ustaljenih aktivnostih (Tržnica generacij, sodelovanja s starši, delavnice v Domu ob Savinji….).  Udeležili tudi literarnega natečaja, ki ga je organiziral F3ŽO v sodelovanju z Društvom upokojenih pedagoških delavcev. Naslov natečaja: Kako živimo in delamo v naših družinah. Naša petošolka in njeno delo je bilo izbrano za najboljše v 2.triletju OŠ. Veselimo se uspehov.

 

Projekt postaja tudi način življenja naše šole. Delujoči se zavedamo, da bomo tudi mi starejši in si bomo najbrž želeli naše izkušnje, delo… deliti z mlajšimi. In prav je tako. Starejši se tako še vedno čutijo koristni za našo družbo, mlajši pa pridobivamo neprecenljive izkušnje za življenje.

 

 

Na pobudo koordinatorke Irene König se je tim razširil. K sodelovanju smo povabili svetovalno delavko, tako se bo tudi kakovost samega projekta dvignila.

t1 t4 t3 t2
 t5 t6
Skip to content