Otvoritev medgeneracijske likovne razstave

torek, 17. maj 2022

Otvoritev likovne razstave z naslovom »SVOBODA«.

 

 

Po dveh letih »prisiljenega« predaha, ki nam ga je vsilila epidemija, nadaljujemo z lepo tradicijo druženj likovnih Prijateljev na OŠ Lava. Pred dvema letoma so umetniki iskali inspiracijo v dotikih narave, v času, ki pa je sledil, kakšno naključje, smo bili prikrajšani za marsikateri stik in druženje. Po dveh letih nam je ponovno uspelo.

Minulo in letošnje leto so ljubiteljski likovni umetniki – prijatelji – pod mentorstvom priznanega celjskega slikarja Dušana Amanoviča ostali zvesti naravi, inspirirani z njo, z likovnim raziskovanjem raznovrstne motivike. S poudarkom na svobodi v svetu narave, so nastala raznovrstna likovna dela:  metulj, čebelica, muca, levčki, harmonija vodnega sveta od rek, jezer do morja, krajine v raznih odtenkih …

Motivika narave je doživela svobodo v izrazu, likovnih pristopih, barvah, čutenju. Svoboda je rdeča nit likovnih del likovnikov in tudi učencev OŠ Lava, ki zaokrožajo likovno ustvarjalnost pod mentorstvom likovne pedagoginje Katje Kovše, ki je učence popeljala od realnih motivov do abstrakcije.

Svoboda s svojo večplastnostjo navdušuje, navdihuje, oživlja, dopušča čutenje ob ogledu razstavljenih likovnih del prav slehernega posameznika. Svoboda mu dopušča svobodo dojemanja, doživljanja in »potapljanja« v umetniške globine ali pa opazovalcu preprosto pušča subjektivno realno občudovanje slik na njemu lasten način. Umetnost je namenjena prav temu – da posamezniku ponudi estetsko ugodje in ga nagovarja s subjektivnim doživljanjem ob katerem se tudi dobro počuti.

 

 

Otvoritev razstave v avli OŠ Lava so oplemenitili glasbeni umetniki: harmonikar Nejc Petelinšek, učenki šole – četrtošolki Iva in Nuša – duet flavt, številne obiskovalce so nagovorile vodja skupine Prijatelji Amina Kolaričmentorica učencev Katja Kovše ter ravnateljica šole, Marijana Kolenko.

 

 

Povezava: 12. likovna razstava skupine Prijatelji in učencev OŠ Lava

Skip to content