31. OBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT

sreda, 31. marec 2021

V sredo, 31. marca 2021 nam je uspelo skupaj z Medobčinskim društvom prijateljev mladine Celje izpeljati 31. Občinski otroški parlament. Žal nam zaradi omejitev druženja ni uspelo druženje v živo, v Narodnem domu Celje kot vsa pretekla leta, temveč smo se morali poslužiti videokonference, a lahko zapišemo, da nam je uspelo. Občinski otroški parlament so koordinirali: Dragica Poznič-regijska koordinatorka OP, Bojan Poznič–mentor Skupnosti učencev OŠ Lava ter ravnateljica OŠ Lava Marijana Kolenko.

Gosta parlamenta sta bila župan MOC, Bojan Šrot in vodja OE Celje Zavoda za šolstvo, Špela Drstvenšek.

Otroški parlamenti so program vzgoje otrok in mladostnikov za demokracijo. Kot oblike demokratičnega dialoga se izvajajo v vseh šolah po Sloveniji, nadgradijo se s parlamenti na občinski in regionalni ravni in se zaključijo na nacionalnem otroškem parlamentu. Projekt se izvaja že od leta 1990 in pomeni eno od izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj o vprašanjih, ki jih po demokratičnem postopku izberejo sami. V programu sodelujejo ob podpori mentorjev in prostovoljcev učenci in dijaki iz večine slovenskih šol. Otroški parlament je javna tribuna otrok na temo, ki jo izberejo osnovnošolci na državnem otroškem parlamentu. Pomeni tudi obliko sodelovanja otrok v družbenem dogajanju ter pridobivanje vedenj o človekovih in državljanskih pravicah.

Letošnji otroški parlament je že 31. po vrsti. Mladi so temo »Moja poklicna prihodnost« sami izbrali na nacionalnem otroškem parlamentu, v dvorani državnega zbora Republike Slovenije.

Že na oddelčnih in šolskih parlamentih so osvetliti nekatera vsebinska vprašanja izbrane teme, na parlamentu pa so učenci parlamentarci stališča in sklepe učencev iz šol, prenesli v dve delavnici.

Na dogodku so sodelovali učenci parlamentarci iz osnovnih šol občine Celje: prve, druge, tretje, četrte, OŠ Frana Kranjca, OŠ Frana Roša, OŠ Hudinja, OŠ Lava in OŠ Ljubečna. Iz občine Štore – OŠ Štore, iz občine Dobrna – OŠ Dobrna in iz občine Vojnik – OŠ Frankolovo in OŠ Vojnik.

Prvo skupino so vodili učenci OŠ Lava ob pomoči mentorja Bojana Pozniča. Drugo delavnico pa učenci OŠ Štore ob pomoči mentorice Tatjane Mravlak iz OŠ Štore. V delavnicah so spregovorili o temah kot so: Z domišljijo do poklica; Preizkušnje novega časa; Osebnostne lastnosti za poklice prihodnosti; Časovna kapsula; Kateri poklici bodo vedno v povpraševanju?; Samooskrbno delovanje, trajnostno življenje, preživetje človeštva; Slovenija, Evropa, Svet in poklici ter drugo.

V kolikor bodo epidemiološke razmere dopuščale, bomo konec maja ali v juniju organizirali širšo odprto tribuno, na kateri bomo predstavili izsledke lanskoletnega in letošnjega občinskega otroškega parlamenta in aktivno sodelovali pri ustvarjanju naše prihodnosti, skupaj s širšo javnostjo.

Zahvaljujemo se občini za dolgoletno podporo, prav tako tudi mentorjem in ravnateljem za podporo otroškemu parlamentu. Zahvaljujemo se tudi gostom za nagovor in sodelovanje. Posebno pohvalo si zaslužijo učenci parlamentarci za sodelovanje in zanimive izsledke.

Skip to content