Srečanje učencev in mentorjev Unesco šol in mirovniški festival prve osnovne šole v Slovenj Gradcu

petek, 20. september 2019

je potekal pod naslovom »ZLATI REZ«, saj je leto 2019 namenjeno razumevanju PERIODNEGA SISTEMA. Vemo, da le-ta prikazuje elemente, ki s spajanjem in sestavljanjem predstavljajo pogoje za življenje. Za potrditev poglejmo le nekatere:
U = uran – aktinoid; močan vir energije, ki v večino naših domov prinaša svetlobo in energijo.
Ne = neon – žlahtni plin; brezbarven plin, ki se spremeni v slepeč oranžen sij, če ga spustimo skozi cev z visokonapetostnim tokom.
S = žveplo – nekovina; smradne bombe, smrdeče noge, dihurjev smrad – številne od najneprijetnejših vonjev na svetu povzroča žveplo.
C = ogljik – eden najpomembnejših elementov periodnega sistema. Je gonilna sila jedrskih reakcij na soncu in nas oskrbuje s svetlobo in toploto.
O = kisik – eden najpomembnejših elementov v evoluciji človeštva. Sestavlja polovico mase planetove skorje in 86 % mase oceanov.

 

Tako kot posamezni elementi tvorijo celoto, tudi UNESCO združuje posameznike iz različnih šol, krajev, pokrajin, držav. Če združimo moči, lahko skupaj naredimo čudovite stvari. Zato smo se predstavniki naše šole odzvali na povabilo in se zbrali v petek, 20. 9. 2019, v Slovenj Gradcu.
Našo delegacijo so sestavljale Mia Radišek, Urša Zupan in Sara Grobelšek v spremstvu koordinatorice za UNESCO, Metke Lesjak. Po uvodnem pozdravu in kulturnem programu so učenke aktivno sodelovale v delavnici Nenasilna komunikacija, mentorji pa so izmenjavali izkušnje in opazovali delo v delavnicah. Ob koncu srečanja je bil v mestnem središču zaključek, kjer so vsi udeleženci skupaj zaplesali.

 

Metka Lesjak

Skip to content