rastoca-knjiga-november
logotip-40-let-os-lava

NOVEMBER: PRAZNIK REFORMACIJE IN DAN SPOMINA NA MRTVE

 

Na dan pred začetkom meseca novembra praznujemo pomemben praznik Dan reformacije. Dan reformacije /letos praznujemo 500 – letnico/, ki ga praznujemo 31. oktobra, je za slovenski narod in slovenski jezik izjemnega pomena. Že Martin Luther je v eni izmed tez zahteval, da naj vsak vernik sam bere Sveto pismo v svojem maternem jeziku, kar je odločilno vplivalo tudi na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, med drugim tudi na slovensko književnost. V obdobju reformacije so se pojavile prve slovenske knjige. Leta 1550 je protestant Primož Trubar izdal Abecednik in Katekizem. Pomembni deli sta tudi Bohoričeva slovnica Zimske urice ter Kreljeva Otroška biblija. Jurij Dalmatin pa je prevedel Sveto pismo v slovenski jezik. Dan reformacije je vreden praznovanja prav vsakega državljana Slovenije.

 

Dan reformacije se prevesi v praznovanje še enega praznika – 1. november – dan spomina na mrtve, ki vsakemu posamezniku ponuja občutke ob spominu na umrle svojce, prijatelje ali ljudi, ki so kakorkoli zaznamovali naša življenja.

 

Oba praznika sta tudi sestavni del jesenskih počitnic v katere smo zakorakali. In ta čas je čas za doživljanje praznikov, čas za druženje, čas za umirjen razmislek o življenju, o bližini, o medsebojni podpori…

Mi smo za mesec november v koledar Odličnosti zapisali pozitivno besedo PRAVICA tudi zato, da bi razmišljali, kako najbolj pravično delovati, pomagati drug drugemu, se opogumljati v težkih trenutkih in hkrati opominjati na razjedo časa KRIVICO. Razjeda sodobnega časa – krivica – se je razbohotila med mladimi in starejšimi, zato je prav, da se vsi trudimo zmanjševati njeno razsežnost ter s pozitivnim delovanjem zagotavljamo pravične pogoje za vse ljudi.

 

Imamo priložnost in imamo vso pravico biti pozitivni, dobre volje ter se vedno znova veseliti, kadar uspemo premagati senco krivice…

 

Naj bo mesec november za vse nas poln priložnosti za pozitivna dejanja.

 

ravnateljica, Marijana Kolenko

DOGODKI

NAPOVED PRIHAJAJOČIH DOGODKOV

17
Nov

Slovenski tradicionalni zajtrk

Jedilnica, OŠ Lava
od 7.30 do 8.00
17.11.2017

V petek, 17. novembra 2017 bomo obeležili DAN SLOVENSKE HRANE z osrednjim dogodkom »SLOVENSKIM TRADICIONALNIM ZAJTRKOM«

Preberi več
30
Nov

Svitov mesec fotografije

v avli OŠ Lava
ob 17.00
30.11.2017

Napovedujemo otvoritev fotografske razstave ob zaključku 11. fotografskega natečaja »BISTVO OČEM SKRITO, SRCU ODKRITO«

NOVICE

Zahvala Društva za zaščito živali

So dnevi, ko si čisto obupan, ker ne veš ne od kod ne od kje boš dobil, da bi prehranil rešene živali in so dnevi, ko ti samo en mali telefonski klic lahko polepša življenje.

Read More

Zbiralna akcija odpadne električne in elektronske opreme in odpadnih baterij

Kdaj: 9. 10. 2017 - 26. 10. 2017 Kje: OŠ Lava. Celje; pri hišniku

Read More

Obvestilo učencem vozačem in njihovim staršem!

Ob pričetku šolskega leta vam posredujemo nekaj informacij v zvezi s šolskimi prevozi.

Read More

Celje, moje mesto – otroci otrokom

S ponosom predstavljamo končni izdelek projekta »Celje, moje mesto – otroci otrokom«, v katerem je aktivno sodelovala naša šola. Nastali so trije promocijski videi mesta Celje, kot ga vidijo otroci. Filmi so delo naših učencev, ki so v projekt vložili čas in trud.

Read More

Šolski časopis

Izšla je druga številka šolskega časopisa Čveke z Lave. Vljudno vabljeni k branju.

Read More

Oddaja šolskih prostorov

Informacije o uporabi šolskih prostorov v šolskem letu 2017/18.

Read More

Poletno počitniško varstvo (PPV) 2017

V času poletnih počitnic, tj. od 26. 6. 2017 do 31. 8. 2017, bo na I. OŠ Celje organizirano poletno počitniško varstvo.

Read More

Avdicija z Marto Zore

Učence, ki radi pojejo in si želijo na pevskem področju novih izkušenj in priložnosti, ponovno vabimo na AVDICIJO z MARTO ZORE in GOJMIRJEM LEŠNJAKOM, ki bo ta PETEK, 26. maja 2017 ob 17.00 na naši šoli. Avdicija je enkratna priložnost, da doživite še kaj novega na pevskem področju. Več informacij dobite pri učiteljici glasbe gospe Lidiji Štimulak.

Read More

Ekskurzije v okviru pouka nemščine

Spoštovani starši, drage učenke in učenci, v soboto, 13. 5. 2017, se bomo ob 6:30 odpravili na dogodivščin polno ekskurzijo. Uživali boste v nenavadnih okusih čokolade, obiskali živalski vrt in spoznavali lepote mesta Graz. V avtentičnem okolju se boste srečevali z nemškim jezikom in uporabili naučeno znanje.

Read More

Obvezni izbirni predmeti

Spoštovani starši! Do tega petka, 21. aprila 2017, lahko vaše otroke prijavite na obvezne izbirne predmete za šolsko leto 2017/2018. Tisti starši, ki imate aktiven eAsistent za starše, brezplačen ali plačljiv paket, boste prijavo oddali preko eAsistenta, ostali pa v pisni obliki.

Read More